Proste kroki do zdrowszego odżywiania – bez restrykcyjnej diety

 

 

Co na śniadanie? Ale pyszny obiad! Na kolacji będą goście… Każdego dnia w dużej mierze skupiamy się wokół jedzenia. To nasza codzienność. Człowiek w ciągu życia jest w stanie pochłonąć 30 ton pożywienia! I tu można zadać sobie pytanie: czy to co jem, co podaję swoim bliskim, a przede wszystkim dzieciom jest zdrowe? Co oznacza, że jedzenie ma być gęste odżywczo? Odpowiedzi na te i na inne jeszcze pytania znajdują się w nagraniu webinaru ,,Jak odżywiać się zdrowiej?”

Jest on częścią projektu pod tytułem ,,Proste kroki do zdrowszego odżywiania”, współfinansowanego przez Powiat Kartuski, a realizowanego  przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły ,,Klasztorna”, działającego przy Zespole Szkół Ogólnokształcących w Kartuzach.Projekt dotyczy kształtowania prawidłowych postaw w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych m.in. otyłości poprzez zdrowsze odżywianie. To bardzo ważna kwestia, bo obejmuje  każdego z nas. Wszyscy jemy - od początku życia, aż po sam jego kres.

Obecnie problem ,,śmieciowego jedzenia”, duże spożycie cukru (również w napojach), soli, produktów typu fast food, przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. otyłości już u dzieci. Ma to bardzo poważne konsekwencje – zaburzony rozwój i funkcjonowanie, a nawet utrudniony przebieg badań.

Codzienne decyzje, wybory żywieniowe, zachowania, nawyki  mogą nasze zdrowie, ale też piękno urody i włosów:

- budować lub niszczyć,

- mogą wspierać układ odpornościowy walczący nieustannie z bakteriami, wirusami, nadmiarem wolnych rodników lub dokładać mu pracy,

- przyczyniać się do zachowania na długo zdrowia i młodego wyglądu lub stymulować rozwój chorób i przyspieszać proces starzenia.

Zmiana stylu życia, odżywiania zaczyna się w głowie i może przyjąć formę nawet małych kroków.

Realizując projekt chcę pokazać, że zdrowsze odżywianie jest proste, przyjemne i dostępne dla każdego. Pamiętajmy, że to co i jak jemy my dorośli wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci. Dbajmy o to, aby na naszych stołach były codziennie warzywa i owoce, woda, produkty bogate w błonnik. Czemu?

Warzywa i owoce – wraz z aktywnością fizyczną stanowią podstawę  nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia. Część z nich jest określana mianem superfoods. Powinny królować na naszych stołach ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i właściwości antyoksydacyjne. Tak więc owoc na drugie śniadanie, surówka na dzisiejszy obiad i sałatka na kolację - to dobry pomysł na dostarczenie potrzebnej i naturalnej amunicji dla układu odpornościowego - wewnętrznego wojska, stale broniącego organizm przed bakteriami, wirusami i nadmiarem wolnych rodników.

Woda - jest po prostu niezbędna, jak powietrze! Pomaga m.in. usuwać z organizmu toksyny, wspomaga krążenie krwi, trawienie pokarmów i wchłanianie substancji odżywczych. Wypij dziś 2 szklanki wody więcej (czystej lub dla smaku z dodatkiem ziół, czy owoców).

Błonnik – poprawia perystaltykę jelit, wymiata z nich nieczystości, spowalnia wchłanianie węglowodanów. Znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, warzywach i owocach, strączkach, orzechach, ziarnach. To może jutro na śniadanie owsianka z orzechami i owocami?

Odżywiając się zdrowiej stawiajmy także na techniki kulinarne, które pozwolą zachować w potrawach jak najwięcej witamin i minerałów. Sama stosuję pewne triki, dzięki którym wzbogacam znane, codzienne potrawy. Podzielę się kilkoma sposobami.

Dzięki wsparciu Powiatu Kartuskiego po raz kolejny podejmuję z ramienia Stowarzyszenia pracę na rzecz zmiany nawyków żywieniowych, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia. W zeszłym roku realizowałam projekt ,,Apetyt na odporność”.

W ramach obecnego przedsięwzięcia będzie można m.in. obejrzeć nagrania dwóch webinarów: dzisiejszy ,,Jak odżywiać się zdrowiej?” oraz w październiku ,,Sezonowa kuchnia zdrowia”. Jesienią także zainteresowane szkoły powiatu kartuskiego otrzymają nagranie wideo lekcji ,,Zdrowa kuchnia nastolatka” – do wykorzystania podczas zajęć z uczniami.

Zaproponowane działania w przestrzeni wirtualnej stanowią innowację, nowatorską formę edukacji online i pozwolą na dotarcie do większej grupy ludzi.

Koordynator Magdalena Plichta

Zawodowo i życiowo są mi bliskie różne obszary, wśród nich doradztwo zawodowe, ale także dietetyka, związana z nią trychologia jako odpowiedź na problemy skóry głowy i włosów, a także niezwykle wspierający człowieka w zmianie i rozwoju coaching.